Hi-Tech, Popular, Trends

Τι να Προσέχω πριν Αγοράσω Μεταχειρισμένο Κινητό

iphone11 review

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να αποκτήσουμε ένα φθηνό κινητό. Ή να αγοράσουμε από την Κίνα, ή να ψάξουμε για μεταχειρισμένο κινητό στις μικρές αγγελίες, όπου μπορούμε να βρούμε συσκευές άριστης κατάστασης σε αρκετά χαμηλές τιμές. Επειδή όμως ένα μεταχειρισμένο κινητό επιφυλάσσει ορισμένους κινδύνους, δείτε τι να προσέχετε για αξιόπιστες αγορές.

Αξίζει να αγοράσω μεταχειρισμένο κινητό;

Η αγορά μεταχειρισμένου κινητού, αλλά και γενικότερα η αγορά μεταχειρισμένων συσκευών, σπάνια θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή ενός αγοραστή.

Πέρα από τον φόβο για την ποιότητα του προϊόντος, υπάρχουν διάφοροι “συναισθηματικοί” λόγοι, οι οποίοι μας αποτρέπουν από μία τέτοια αγορά.

Η μυρωδιά του νέου πλαστικού και η αφαίρεση της ζελατίνας είναι μια μοναδική αίσθηση που αρέσει στους περισσότερους από εμάς.

Πέρα όμως από αυτούς τους δισταγμούς, η προσεκτική αγορά ενός κινητού από δεύτερο χέρι μπορεί να μας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα αναφέρουμε παρακάτω, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία του πωλητή και του προϊόντος, και να αποφύγουμε τυχόν απάτες.

Είδη πωλητών

Πριν επικοινωνήσουμε με κάποιον πωλητή, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το μεταχειρισμένο κινητό προς πώληση δεν προέρχεται από κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Βάσει του τρόπου απόκτησης της συσκευής, μπορούμε να κατατάξουμε τους πωλητές σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Απλοί πωλητές

Όπως είναι λογικό, οι απλοί πωλητές δημοσιεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγγελιών και προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών.

Ως αποτέλεσμα, διάφοροι επιτήδειοι “καμουφλάρονται” ως απλοί πωλητές, με σκοπό την εξαπάτηση ευκολόπιστων χρηστών.

Πρακτικά, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να μας εξαπατήσει ένας δήθεν απλός πωλητής, παρά κάποιος που παραδέχεται ότι η συσκευή είναι κλεμμένη.

Έμποροι

Πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει κάποιους πωλητές που διαθέτουν προς πώληση δεκάδες σφραγισμένα κινητά σε διαφορετικά site και forum.

Παρότι η πρώτη μας σκέψη ίσως είναι ότι πρόκειται για κλεμμένα κινητά κάποιου καταστήματος, η αλήθεια συνήθως είναι αρκετά διαφορετική.

Οι συγκεκριμένοι πωλητές συνήθως εισάγουν μεμονωμένα συσκευές από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος, για υποτιθέμενη προσωπική χρήση.

Στην ουσία όμως διαθέτουν ένα εικονικό κατάστημα μέσω των αγγελιών τους, το οποίο χρησιμοποιούν για φοροδιαφυγή.

Οι πωλητές αυτού του τύπου σπάνια θα εξαπατήσουν τους αγοραστές, αλλά καλύτερα να προτιμήσουμε κάποιο νόμιμο κατάστημα με δυνατότητα έκδοσης απόδειξης, άρα και εγγύησης.

Κλέφτες

Παλαιότερα, αρκετοί αγοραστές επέλεγαν την αγορά ενός φτηνού κλεμμένου κινητού, παρά τις ηθικές και νομικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Σήμερα, η αγορά μιας κλεμμένης συσκευής, εκτός από ανήθικη, είναι και ριψοκίνδυνη, αφού ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα κλειδώματος της συσκευής μέσω του IMEI.

Το IMEI είναι ένας μοναδικός αριθμός 15 ψηφίων που αποτελεί την ταυτότητα της συσκευής μας και δίνεται από τον κατασκευαστή.

Επικοινωνώντας με τον πάροχό μας μετά από την κλοπή του κινητού, μπορεί να κλειδώσει οριστικά το IMEI, αχρηστεύοντας τη συσκευή. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μας:

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά και την πληρωμή;

Πέρα από τους βασικούς ελέγχους της συσκευής που θα δούμε παρακάτω, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες πολύ βασικές ενέργειες πριν την αγορά.

Οι ενέργειες αυτές θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τυχόν απάτες, αλλά και να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση που τελικά πέσουμε θύματα.

Απόδειξη, εγγύηση, IMEI

Πριν αγοράσουμε κάποιο μεταχειρισμένο κινητό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής θα μας δώσει την νόμιμη απόδειξη της συσκευής.

Ακόμα και αν έχει λήξει η εγγύηση, η απόδειξη δείχνει ότι το κινητό έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε αντίγραφα απόδειξης, καθώς χρησιμοποιούνται συστηματικά για απάτες.

Πολλοί επιτήδειοι πλαστογραφούν είτε την απόδειξη, είτε τις ρυθμίσεις σε διαφορετικές συσκευές με root, ώστε το IMEI μιας έγκυρης απόδειξης να ταιριάζει με αυτό πολλών κινητών χωρίς εγγύηση.

Ωστόσο, αν το κινητό πάθει κάποια βλάβη, ο αγοραστής μένει προ εκπλήξεως, αφού ο κατασκευαστής δεν αναγνωρίζει καμία εγγύηση.

Και οι δύο τύποι απάτης είναι ιδιαίτερα απλοί να πραγματοποιηθούν, και μη-γνώστες των smartphone μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα.

Το μόνο IMEI που μπορούμε να εμπιστευτούμε είναι αυτό που αναγράφεται στην πρωτότυπη απόδειξη, και αυτό που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό της συσκευής, συνήθως κάτω από τη μπαταρία, αν είναι αφαιρούμενη.

Πληρωμή

Σε περίπτωση που η συναλλαγή γίνει χέρι με χέρι, μια πολύ βολική τοποθεσία συνάντησης είναι κάποια τράπεζα ή κάποιο ταχυδρομείο.

Με αυτόν τον τρόπο και εμείς, αλλά και ο πωλητής, μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι τα χαρτονομίσματα που θα δεχθούμε είναι αυθεντικά.

Επιπλέον, θα έχουμε μάρτυρα τον ταμία σε περίπτωση που αργότερα κάποιος από τους δύο ισχυριστεί το αντίθετο.

Από την άλλη, σε περίπτωση που θα παραλάβουμε τη συσκευή με ταχυδρομείο, απαιτούμε η πληρωμή να γίνει με αντικαταβολή.

Σε καμία περίπτωση δεν πληρώνουμε με Western Union, που δεν μας δίνει δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, και συχνά χρησιμοποιείται από απατεώνες.

Επίσης, πρέπει να ζητήσουμε από τον πωλητή να δηλώσει στο courier ότι μας επιτρέπει τον έλεγχο της συσκευής πριν την πληρωμή.

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μεταχειρισμένο κινητό και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται όταν το παραλάβουμε.

Στοιχεία σε περίπτωση απάτης

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να ζητήσουμε πριν συναντήσουμε τον αγοραστή, είναι το σταθερό του τηλέφωνο, το οποίο καλό είναι να επιβεβαιώσουμε με κλήση.

Πρέπει να αποφεύγουμε κινητά τηλέφωνα, καθώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά αριθμούς στο όνομα άλλων πολιτών, για να κάνουν δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να τραβήξουμε screenshot την αγγελία, καθώς και όλα τα μηνύματα και τις συνομιλίες μας, ώστε να μην μπορεί να αρνηθεί τίποτα από όσα μας είχε πει.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να ηχογραφήσουμε τις συνομιλίες μέσω τηλεφώνου, καθώς είναι παράνομη ενέργεια και διώκεται ποινικά.

Βασικοί έλεγχοι συσκευής

Αφού επιβεβαιώσουμε την αξιοπιστία του πωλητή με τις ενέργειες που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να δούμε και τους τρόπους για να ελέγξουμε την αξιοπιστία της συσκευής.

Οι βασικοί έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιήσουμε σε ένα μεταχειρισμένο κινητό είναι:

  • Ελέγχουμε το πλαίσιο της συσκευής για βαθουλώματα που φανερώνουν πτώση. Οι εκδορές δεν είναι τόσο σημαντικές ως ένα λογικό όριο.
  • Κοιτάμε προσεκτικά την οθόνη για γρατζουνιές και τη δοκιμάζουμε με μέγιστη φωτεινότητα. Επίσης, πατάμε σε όλα τα σημεία της οθόνης για να δούμε αν υπάρχει ανταπόκριση.
  • Δοκιμάζουμε όλα τα κουμπιά που διαθέτει το κινητό.
  • Βάζουμε μια κάρτα Sim και βλέπουμε αν η συσκευή συνδέεται κανονικά στο δίκτυο κινητής (κλήση και δεδομένα).
  • Δοκιμάζουμε το Wifi, τα Bluetooth, και το NFC (αν διαθέτει).
  • Ελέγχουμε το γυροσκόπιο, είτε με περιστροφή του κινητού, είτε με κάποια εφαρμογή πυξίδας.
  • Χρησιμοποιούμε το GPS στην πράξη για να δούμε ότι ανταποκρίνεται στην κίνηση.
  • Πραγματοποιούμε αναπαραγωγή μουσικής και ηχογράφηση για να ελέγξουμε τη λειτουργία του ηχείου και του μικροφώνου.
  • Δοκιμάζουμε τις κάμερες και τις βασικές λειτουργίες τους.
  • Ελέγχουμε τους αισθητήρες υγρασίας, που συνήθως τοποθετούνται δίπλα στις επαφές της μπαταρίας. Αν είναι κόκκινοι σημαίνει ότι το κινητό έχει βραχεί.
  • Βλέπουμε αν η μπαταρία είναι η αυθεντική και αν έχει φουσκώσει ή έχει σκουριάσει. Αν το κινητό είναι παλαιότερο του ενός έτους, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούμε μια νέα μπαταρία.
  • Βάζουμε το κινητό στη φόρτιση και βλέπουμε αν φορτίζει. Καλό είναι ο φορτιστής να είναι ο αυθεντικός.
  • Τοποθετούμε ένα ζευγάρι ακουστικά για να δούμε αν το jack δουλεύει σωστά.
  • Εξετάζουμε μία από τις βίδες της συσκευής. Συχνά οι βίδες των κινητών έχουν μια βαφή εργοστασιακά, που αν ξεβιδωθούν και ξαναβιδωθούν, ξεφτίζει. Αν υπάρχουν μόνο υπολείμματα βαφής, σημαίνει πως η συσκευή έχει ανοιχτεί στο παρελθόν.

Ρωτήστε μας για διαθεσιμότητες μοντέλων

Αφήστε μια απάντηση