Γιατί μπορεί να κολλάει το κινητό σου και πώς θα το καθαρίσεις;

Καλώς ή κακώς, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα κινητό που κολλάει, είτε είναι δικό μας είτε όχι. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τους πιθανότερους λόγους που μπορεί να κολλάει το κινητό σου και αφορά τους αρχάριους χρήστες.  Θα ξεκινήσω με τους δημοφιλέστερους λόγους που ένα κινητό μπορεί να αρχίσει να κολλάει και να μην αποδίδει όπως την πρώτη φορά που το ενεργοποίησες.

1) Πολλές εγκατεστημένες εφαρμογές

Οι εφαρμογές σε γενικές γραμμές δεν είναι ακριβώς ο λόγος που ένα κινητό μπορεί να ξεκινήσει να κολλάει. Όμως αν υπάρχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη μνήμη (RAM) του κινητού συνεχώς, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται αυτές. Εφαρμογές όπως το Facebook και το Viber χρειάζονται αρκετή μνήμη RAM ώστε να τρέχουν συνεχώς, ακόμα και αν δεν τις χρειάζεσαι ώστε αν έρθει κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση να την λάβεις.

Ειδικά αν το κινητό σου έχει μικρή RAM, όπως 1 ή 2GB, τότε εφαρμογές τέτοιου τύπου θα πρέπει να τις μειώσεις. Μια εξαιρετική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις τις lite εκδόσεις των εφαρμογών, όταν αυτές υπάρχουν. Με λίγα λόγια, πρέπει να καθαρίσεις το κινητό σου από τις εφαρμογές που δεν μπορεί να σηκώσει με άνεση. Για παράδειγμα, το Facebook παρέχει στους χρήστες Facebook Lite, αλλά και Messenger lite για πιο “φτωχά” σε χαρακτηριστικά κινητά. Παρακάτω, μπορείς να δεις μερικές από τις πιο γνωστές εφαρμογές που ευθύνονται για το αργό κινητό σου!

  • Facebook
  • TikTok
  • Viber
  • WhatsApp
  • Instagram
  • Snapchat
  • Skype

2) Γεμάτη προσωρινή μνήμη cache

Άλλο ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι η γεμάτη προσωρινή μνήμη cache που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα mobile OS, όπως το Android. Όταν (για παράδειγμα) μπαίνεις στο internet για να σερφάρεις, αυτομάτως αποθηκεύονται πολλές εικόνες και αρχεία με κώδικα, ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς ξανά το ίδιο site, να φορτώσει πιο γρήγορα η σελίδα. Μέρα με τη μέρα όμως, η μνήμη cache γεμίζει και μπορεί να δημιουργήσει κολλήματα στο κινητό σου ακόμα και αν έχεις 4 ή και παραπάνω GB RAM. Μην μπερδευτείς, τα αρχεία αυτά δεν αποθηκεύονται στη μνήμη RAM.

Αν και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android καθαρίζουν μόνες τους τη μνήμη cache, καλό θα ήταν να την καθαρίσεις χειροκίνητα, αν το κινητό κολλάει. Μια καλή εφαρμογή που μπορείς να βρεις δωρεάν στο Play Store και καθαρίζει τη μνήμη cache ώστε να μην κολλάει το κινητό (αν τελικά αυτό ευθύνεται), είναι το Clean Master. Σου παραθέτω μερικά βήματα για τη σωστή χρήση του Clean Master.

  • Εγκαθιστάς το Clean Master από το Play Store.
  • Πατάς “junk files”, ώστε να ξεκινήσει να ψάχνει για άχρηστα αρχεία (cache).
  • Πατάς “clean junk” και είσαι έτοιμος.
  • Αφού καθάρισες την cache και το κινητό πλέον είναι πιο σβέλτο, κάνε απεγκατάσταση της εφαρμογής Clean Master.
  • Αν θες μπορείς να την κρατήσεις, αλλά θα πρέπει να απενεργοποιήσεις κάποιες επιλογές από τις ρυθμίσεις ώστε να μην σου τρώει RAM. Αν είσαι αρχάριος, απλώς κάνε απεγκατάσταση και εγκατάσταση ξανά όταν την χρειαστείς.

3) Γεμάτος εσωτερικός χώρος αποθήκευσης

Αρκετά πιθανό σενάριο είναι το κινητό σου να κολλάει εάν είναι παλιό με 8 ή 16GB αποθηκευτικό χώρο. Εάν κολλούσε από την ώρα που το έπιασες στα χέρια σου, τότε προφανώς ό,τι και να κάνεις θα συνεχίσει να κολλάει. Για εσένα η λύση είναι μόνο μια. Θα πρέπει να μεταφέρεις φωτογραφίες και videos (ή όποια άλλα αρχεία καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος) στον υπολογιστή, ώστε να δημιουργήσεις ελεύθερο χώρο ξανά στο κινητό, που του είναι απαραίτητος για να δουλεύει σωστά.

Μια πολύ καλή λύση, αν κολλάει το κινητό σου για αυτόν τον λόγο, είναι να αρχίσεις να δουλεύεις cloud εφαρμογές. Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετική ιδέα να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή Google Photos σε συνδυασμό με τον λογαριασμό που έχεις στην Google (το “gmail.com” email που έχεις). Έτσι, όλες οι φωτογραφίες σου θα αποθηκεύονται σε cloud server της Google και δεν πρόκειται ποτέ να τις χάσεις, ακόμα και αν χάσεις το κινητό.

  • Χρησιμοποίησε την εφαρμογή Google Photos.
  • Αποθήκευσε τις εικόνες και τα videos σου στο cloud, με τη βοήθεια της εφαρμογής.
  • Διέγραψε τα αρχεία, στη συνέχεια, από τη συσκευή.
  • Μετά, θα μπορείς αυτόματα να δεις τις εικόνες και από τον υπολογιστή επισκέπτοντας αυτήν τη σελίδα, αλλά και θα εξοικονομήσεις χώρο στο κινητό.

4) Αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος

Όσο περνούν τα χρόνια, τα λειτουργικά συστήματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και δύσκολα στη σωστή συντήρησή τους. Πολλές φορές, με μια αναβάθμιση του λειτουργικού, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το κινητό σου πλέον να αποδίδει πιο καλά και να μην κολλάει. Μια αναβάθμιση – στις πιο πολλές των περιπτώσεων – μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κινητό. Μπορείς να ελέγξεις χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις ή και να ψάξεις στο internet να δεις αν έχει κυκλοφορήσει κάποια αναβάθμιση. Αν το κινητό που έχεις είναι παλιό, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρχει αναβάθμιση για αυτό.

Όταν τίποτα δεν λύνει τα προβλήματα!

Αν, παρά τα παραπάνω βήματα, το κινητό σου συνεχίζει να κολλάει και να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μπορεί να είναι καιρός να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Στο LabMobile, κατανοούμε ότι η επισκευή και η βελτίωση ενός κινητού μπορεί να είναι πολύπλοκη διαδικασία. Η ομάδα των εξειδικευμένων τεχνικων μας είναι εδώ για να σας βοηθήσει με:

  • Επισκευή κινητών: Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας μπορούν να διαγνώσουν και να επισκευάσουν τυχόν βλάβες στο κινητό σας, ανεξάρτητα από τη μάρκα και το μοντέλο της συσκευής.
  • Βελτίωση απόδοσης: Εάν το κινητό σας είναι αργό ή κολλάει, μπορούμε να εκτελέσουμε απαιτητικές εργασίες συντήρησης για να βελτιώσουμε την απόδοση της συσκευής σας.
  • Αναβάθμιση λογισμικού: Ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας για να απολαμβάνετε τις νέες δυνατότητες και την ασφάλεια που παρέχουν οι ενημερώσεις.
  • Αγορά νέου iPhone: Εάν επιθυμείτε αναβάθμιση σε μια νέα συσκευή, με το πρόγραμμα Buy Back μπορείτε να αλλάξετε την παλία σας συσκευή με ένα νεότερο iPhone εύκολα, απλά και οικονομικά.

Επισκεφθείτε το LabMobile για να απολαύσετε μια ανανεωμένη εμπειρία. Είμαστε δίπλα σας για να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε και να εξασφαλίσουμε ότι η συσκευή σας λειτουργεί σωστά και ομαλά!

Main Menu